Gugl:S.Koreja podržava hakere koji pokušavaju da ukradu info

MAUNTIN VJU – Američka kompanija Gugl saopštila je da veruje da su se hakeri koje podržava severnokorejska vlada predstavljali kao blogeri za računarsku bezbednost i koristili lažne naloge na društvenim mrežama dok su pokušavali da ukradu informacije od istraživača na terenu.

Gugl nije precizirao koliko su hakeri bili uspešni niti koje informacije su mogle biti ugrožene, preneo je Rojters.

Stručnjaci navode da napadi odražavaju napore Severne Koreje da poboljša svoje sajber veštine i da bude u mogućnosti da prodre do široko korišćene računarske proizvode, poput Guglovog internet pretraživača Hrom i Majkrosoftovog operativnog sistema Vindoz 10.

Iako je Severna Koreja negirala da je umešana, nju povezuju sa velikim sajber napadima, uključujući kampanju iz 2013. godine koja je paralisala južnokorejske finansijske institucije, hakovanje Soni Pikčursa iz 2014. godine i napad zaraženim mejlovima na VonaKraj iz 2017. godine.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 2019. godine procenio je da je Severna Koreja tokom nekoliko godina zaradila čak dve milijarde dolara nezakonitim sajber operacijama usmerenim na razmene kripto valuta i druge finansijske transakcije, stvarajući prihod kojem je teže ući u trag i nadoknađujući kapital izgubljen zbog sankcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.