U trendu

Gutereš osudio antisemitizam uoči Dana žrtava holokausta

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je, uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta koji se sutra obeležava, oštro osudio oživljavanje antisemitizma i pozvao ljude širom sveta da „čvrsto stanu protiv mržnje i netrpeljivosti bilo gde i svuda“.

Gutereš je na komemoraciji žrtvama nacističkog holokausta u Park Ist sinagogi u Njujorku, ceremoniji koja je ove godine održana virtuelno zbog pandemije kovida-19, poručio da ga je uznemirilo kada je saznao da je jedva polovina odraslih širom sveta čula za holokaust, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, kao i milioni pripadnika drugih nacija tokom Drugog svetskog rata, prenosi agencija AP.

Gutereš je naglasio da je nedostatak znanja među mladim generacijama „još gori“.

„Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Vlade svuda imaju odgovornost da podučavaju o užasima holokausta“, izjavio je Gutereš.

Generalna skupština UN-a usvojila je u novembru 2005. godine rezoluciju kojom se uspostavlja godišnja komemoracija i izabrala 27. januar, dan kada su nacistički koncentracioni logor u Aušvic-Birkenauu oslobodile trupe Sovjetskog Saveza 1945. godine.

Gutereš je izjavio da su nakon porasta antisemitizma – „najstarijeg oblika mržnje i predrasuda“ – usledili novi izveštaji o fizičkim napadima, verbalnom zlostavljanju, skrnavljenju jevrejskih groblja, vandalizovanju sinagoga i prošlonedeljnog uzimanja talaca u sinagogi u Kolivilu u Teksasu.

Generalni sekretar UN-a je pozdravio rezoluciju koju je 20. januara usvojila Generalna skupština UN-a kojom se osuđuje svako poricanje holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da „preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma i poricanja ili iskrivljavanja holokausta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.