U trendu

Gutereš u Buči pozvao Rusiju da sarađuje sa MKS-om

KIJEV – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas, tokom posete ukrajinskom gradu Buča, mestu navodnih ratnih zločina ruskih snaga, da u potpunosti podržava Međunarodni krivični sud (MKS) i pozvao Rusiju da sarađuje sa ovom institucijom.

„U potpunosti podržavam Međunarodni krivični sud i apelujem na Rusku Federaciju da prihvati saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom, ali kada govorimo o ratnim zločinima, ne možemo zaboraviti da je najgori zločin sam rat“, naveo je Gutereš, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Kako navodi britanski servis, Gutereš je u Buči, na mestu navodne masovne grobnice iza crkve, izjavio da oseća koliko je to mesto važno za detaljnu istragu i utvrđivanje odgovornosti.

Generalni sekretar posećuje mesta oko glavnog grada Ukrajine koja su u martu nekoliko nedelja okupirale ruske trupe.

Najpre je posetio Borođanku, severozapadno od Kijeva, mesto u kojem su vazdušni udari i granatiranja naneli veliku štetu.

„Kada vidim te porušene zgrade, zamišljam svoju porodicu u jednoj od onih kuća koje su sada uništene i crne i vidim svoje unuke kako trče u panici“, izjavio je Gutereš, stojeći pored razrušenih stambenih blokova u Centralnoj ulici, navodi BBC.

Generalni sekretar UN izneo je ocenu da je rat u 21. veku apsurd i da je potpuno prirodno saosećati sa žrtvama i njihovim porodicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar