U trendu

Gutereš u Odesi: Još mnogo posla oko izvoza hrane

ODESA – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas u Odesi da i dalje ima mnogo da se uradi kako bi se obezbedio globalni pristup ukrajinskim prehrambenim proizvodima i ruskoj hrani i đubrivu, nakon što je postignut sproazum o izvozu hrane uz posredništvo Turske i UN.

On je pozvao na neometan pristup ruskoj hrani i đubrivu koji nisu predmet sankcija svetskim tržištima, prenosi Rojters.

„Ovo je sporazum dve strane postignut u ogorčenom konfliktu. On je bez presedana i po obimu i po broju, ali nam još ostaje dug put na brojnim frontovima“, poručio je Gutereš.

Gutereš je istakao da je zemljama u razvoju potrebna pomoć kako bi kupile žito.

„Vreme je za ogromnu i velikodušnu podršku kako bi zemlje u razvoju mogle da nabave hranu iz ove i drugih luka i kako bi ljudi mogli da je kupe“, rekao je on.

Gutereš koji je u Odesu stigao nakon jučerašnjeg trilateralnog susreta u Lavovu sa ukrajinskim i turskim predsednikom Vlodimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom, pregledao je jedan od brodova koji će prevoziti žito u okviru „sporazuma o hrani“ potpisanog u Istanbulu.

Kako je saopštio portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Savijano Abreu, broda koji je u Odesu stigao u okviru Crnomorske inicijative za žito bio je natovaren sa 10.000 tona pšenice.

U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

Ugovor, koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar