U trendu

Gutereš: U toku treća evakuacije civila iz Marijupolja

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je u toku treća evakuacije civila iz ukrajinskog lučkog grada Marijupolja i opkoljene čeličane Azovstalj.

Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC) su tokom protekle nedelje pomogli da gotovo 500 civila napusti to područje.

Gutereš je u obraćanju Savetu bezbednosti odbio da iznese detalje nove operacije da bi izbegao podrivanje mogućeg uspeha.

„Nadam se da će nastavak koordinacije sa Moskvom i Kijevom dovesti do većeg broja humanitarnih pauza da bi se omogućio bezbedan prolaz civila, a pomoć stigla do onih kojima je preko potrebna. Moramo da nastavimo da radimo sve što možemo da izvučemo ljude iz tog pakla“, poručio je Gutereš, preneo je Glas Amerike.

U čeličani Azovstalj u Marijupolju danas se vode žestoke borbe, dok ruske snage pokušavaju da preuzmu potpunu kontrolu nad strateški ključnom ukrajinskom lukom.

U Azovstalju, poslednjem uporištu ukrajinske vojske u tom gradu, nalazi se oko 2.000 ukrajinskih boraca i nekoliko stotina civila, dok je jedna grupa od 100 ljudi uspela da se izvuče i evaukiše u obližnje Zaporožje.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je danas izraelskom premijeru Naftali Benetu tokom telefonskog razgovora da je Rusija i dalje spremna da obezbedi evakuaciju civila iz Azovstalja, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je takođe rekao da bi Kijev trebalo da naloži borcima koji su u čeličani da polože oružje.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksej Arestovič rekao je da se nastavljaju borbe u čeličani, ali nije izneo više detalja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na primirje kako bi se preostali civili evakuisali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.