U trendu

Gutereš: Veoma koristan sastanak sa Putinom

KIJEV – Generalni sekretar UN Sntonio Gutereš, koji je doputovao u posetu Ukrajini nakon što je boravio u Moskvi, opisao je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kao „veoma koristan“.

Gutereš je rekao da je njegova poruka tokom sastanka sa Putinom bila ista kao i ona na početku sukoba, a to je da se „ruskom invazijom krši Povelja UN i da se ona mora završiti što je pre moguće“, prenosi Si-En-En.

Gutereš, koji bi danas trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je tokom sastanka sa Putinom izrazio zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i „mogućnosti (počinjenja) ratnih zlocina“.

On je branio ulogu UN u pokušajima da se okonča rat, koji traje već dva meseca.

„Ovaj rat se neće završiti sastancima. Ovaj rat će se završiti kad Rusija odluči da se završi i kad se – nakon prekida vatre – pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo imati sastanke, ali to neće okončati rat“, rekao je Guterres.

On je naveo da je tokom sastanka sa Putinom razgovarao o evakusaciji civila iz čeličane Azovstalj u Mariupolju i naveo da se Putin u načelu saglasio oko evakuacije civila i da se vode pregovori između zvaničnika Un i ruskog Ministarstva obrane kako bi se dogovorili detalji.

„U kontaktu smo i s vladom Ukrajine da vidimo da li možemo da imamo situaciju u kojoj niko ne može da okrivi drugu stranu za to što se neke stvari ne dešavaju“, rekao je Gutereš.

Gutereš je juče doputovao u Ukrajinu, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom i Volodimirom Zelenskim.

Prethodno je boravio u Moskvi gde se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim i predsednikom Vladimirom Putinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar