U trendu

Gutereš veruje u produžetak sporazuma o hrani s Rusijom

NJUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora.

On je istakao da se nada da će uz posredovanje UN taj dogovor biti očuvaan i proširen na ruski amonijak, prenosi Rojters.

„Uklanjanje prepreka koje još uvek postoje u vezi sa izvozom ruskih đubriva apsolutno je neophodno“, rekao je Gutereš nakon razgovora sa Putinom.

Olakšavanje ruskih isporuka hrane i đubriva centralni je aspekt paket aranžmana od 22. jula, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, kojim su takođe ponovo pokrenute ukrajinske isporuke crnomorskog zrna i đubriva.

Rusija je nedavno kritikovala sporazum, žaleći se da je njen izvoz i dalje ometan.

Rojters dodaje da je dogovor uključivao amonijak – ključni sastojak nitratnog đubriva – čiji je izvoz postao problematičan kada je početkom rata u Ukrajini prekinut cevovod, koji je ga je iz ruskog regiona Volgar prenosio do ukrajinske crnomorske luke Južni.

Ujedinjene nacije sada nastoje da posreduju u obnavljanju tog izvoza amonijaka.

„Postoje razgovori u vezi sa mogućnošću izvoza ruskog amonijaka preko Crnog mora“, rekao je Gutereš i dodao da „postoji bojazan da dođe do sloma svetskog tržištu đubriva“.

On je naglasio da ima vesti iz različitih delova sveta da su obrađene površine mnogo manje nego u prethodnom ciklusu.

„To znači da rizikujemo da 2022. imamo ozbiljan nedostatak hrane“ naveo je Gutereš i napomenuo da je bilo nekog izvoza ruske hrane i đubriva iz ruskih luka, ali da je to mnogo manje od potrebnog.

SAD su saopštile da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini i istakle da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama na rešavanju svih pritužbi Rusije.

Uprkos dosadašnjem uspehu sporazuma o izvozu hrane i đubriva, Gutereš je rekao da je kraj rata „još uvek daleko“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar