U trendu

Gutereš za veće količine humanitarne pomoći za Siriju iz Turske

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se danas za to da veće količine humanitarne pomoći stignu do severozapada Sirije iz Turske, rekavši da bi bio veoma srećan ako bi UN mogle da koriste više od jednog graničnog prelaza za isporuku pomoći nakon razornog zemljotresa koji je ove nedelje pogodio region.

Sirijska vlada smatra isporuku pomoći severozapadu zemlje koji je pod kontrolom pobunjenika iz Turske kršenjem njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, preneo je Rojters.

Od 2014. godine UN imaju mandat Saveta bezbednosti UN koji im omogućava da preko jednog prelaza dođu do miliona ljudi kojima je potrebna pomoć u toj oblasti.

Obraćajući se novinarima u Njujorku, Gutereš je rekao da je sada vreme da se dođe do svih mogućih puteva za upućivanje pomoći i osoblja u područje pogođeno zemljotresom.

„Mnoge humanitarne agencije koje nisu članice UN već rade na drugim prelazima. Biću veoma srećan ako i za UN postoji mogućnost da to uradi i to na što više prelaza“, rekao je Gutereš.

On nije rekao da li je konkretno pitao sirijsku vladu da li će dozvoliti isporuku pomoći preko više graničnih prelaza, ali je pomenuo da Savet bezbednost UN može da odobri takvu meru.

„Očigledno je da nam je potrebna masovna podrška“, rekao je Gutereš i istakao da će biti veoma srećan ako bi Savet bezbednosti mogao da postigne konsenzus kako bi se omogućilo korišćenje više prelaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.