U trendu

Guverner Donjecka: Ukrajina mora da dobije još oružja

KIJEV – Ruska vojska neće lako osvojiti Donjeck, ali je neophodno da svet Ukrajini isporuči više oružja kako bi nastavila da pruža otpor, izjavio je danas guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

„Ruske trupe su raspoređene na samo 15 kilometara severno od Slavjanska, drugog najvećeg grada pod kontrolom Ukrajine u regionu Donjecka“, saopštio je Kirilenko i dodao da je zauzimanje Donjecka i susednog Luganska ključni ruski vojni cilj, prenosi Rojters.

On je istakao da je Rusija blizu toga da uspostavi punu kontrolu nad Luganskim regionom, a da je u regionu Donjecka nešto manje od 50 odsto teritorije i dalje u rukama ukrajinske vojske, što otežava ruske planove o zauzimanju čitavog Donbasa.

Kirilenko je dodao da se nada da će nova nabavka američkog oružja najavljena u sredu, koja uključuje sisteme za višestruko lansiranje raketa, omogućiti Ukrajini da sprovede efikasne kontraofanzive i naglasio da podrška ne bi trebalo da se završi na tome.

„Svet mora da uradi još više. Žao mi je što ovako govorim, ali mora da nam da oružje i sve ono što je najavljeno“, apelovao je Kirilenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.