U trendu

GV Mostara danas o izmeni naziva Titove ulice, SABNOR protiv

MOSTAR – Gradsko veće Mostara danas će na predlog Hrvatske republikanske stranke (HRS), razmatrati izmenu naziva Titove ulice u ovom gradu.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix, ovaj predlog uneo je nemir među brojne građane i čuvare antifašističkih vrednosti.

Predsednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine Sead Đulić za portal rekao da je uklanjanje Titovog imena iz naziva mostarske ulice nedopustivo i da je to atak na državu i državnost Bosne i Hercegovine, što antifašisti neće dozvoliti.

„Mi ne bi mogli pričati o Bosni Hercegovini da nije bilo tog čoveka. Dakle njegovom intervencijom i njegovom zaslugom je 1943. godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Skinuti njegovo ime iz naziva ulice u Mostaru, kao što su radili u nekim drugim gradovima je atak na državu i na državnost Bosne i Hercegovine“, kazao je Đulić ogorčen činjenicom da se takva tema u Mostaru uopšte mogla otvoriti, prenosi portal.

Ako se usvoji odluka da se iz naziva ulice ukloni Titovo ime kako je poručio, antifašisti će napraviti veliki haos i organizovati nezapamćene proteste.

„Normalno da stranke koje baštine ideologije poražene 1945. godine od Titovih partizana čine sve kako bi uklonili svaki trag pobednika antifašističke koalicije iz 1945 godine, to su budalasta ustaška posla. Mi to nećemo dozvoliti“, rekao je Đukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар