U trendu

Gvaido uspeo da uđe u Kongres, sednica već bila završena

KARAKAS – Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido danas je ušao u zgradu Kongresa posle sukoba sa bezbednosnim snagama na ulazu, nakon što je vladajuća socijalisticka stranka u nedelju izabrala novo parlamentarno rukovodstvo.

Gvaido je obećao da će pokušati da predsedava današnjom sednicom, preneo je Rojters.

Na snimcima lokalnih televizija videlo se kako se Gvaido svađa pola sata sa vojnicima koji su blokirali ulaz u zgradu, ali su mu na kraju dozvolili da sa grupom poslanika uđe.

Međutim, kratko zasedanje kojim je rukvodio Luis Para, koji je položio zakletvu kao predsednik parlamenta u nedelju, već se završlo, izjavili su očevici britanskoj novinskoj agenciji.

Parovom zakletvom u nedelju, predsednik Nikolas Maduro je preuzeo kontrolu nad poslednjom važnom državnom institucijom koja je bila van njegove kontrole.

Kako su Rojtersu rekli očevici i prema izveštajima lokalnih medija, venecuelanske snage bezbednosti ispalile su suzavac na Gvaida i njegove poslanike u trenutku kada su napuštali zgradu Kongresa.

Gvaido je prošle godine bio na čelu parlamenta i očekivao je da ponovo bude izabran na tu funkciju, ali mu u nedelju zajedno sa nekolicinom poslanika, nisu dozvolili da uđe u paralament.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.