U trendu

Haiti: Predsednik pre ubistva očajnicki tražio pomoć

PORT O PRENS – Ubijeni predsednik Haitija Žovenel Moize je, pre nego što je na njega izvršen atentat, navodno 10 minuta očajnički pokušavao da pozove obezbeđenje u pomoć.

Zastrašujući detalji iz poslednjih trenutaka života Moizea govore da članovi njegovog obezbeđenja nisu odgovorili na panične molbe predsednika, prenosi “Majami herald”.

U prvom predsednikovom pozivu, koji se dogodio u 01.34 časa posle ponoći, presednik je navodno rekao komesaru Nacionalne policije Haitija: “Pucaju ispred kuće. Mobilište ljude“!

Kako niko nije odgovorio na njegove pozive za pomoć, Moize je tada pozvao jednog taktički obučenog službenika Nacionalne policije, rekavši mu: ”Gde si? Trebam tvoju pomoć odmah! Život mi je u opasnosti. Dođi brzo! Dođi da mi spasiš život“!.

Pre nego je telefonska veza prekinuta, usledio je trenutak tišine, a nakon toga se čuo zvuk rafalne paljbe.

Taj policijski službenik, koji je tražio da ostane annoniman, tada je počeo da viče na svoje kolege, pozivajući da se odmah vrate u svoje automobile i da krenu, nakon čega su se tri automobila uputila ka naselju Pelerin 5, gde se nalazila rezidencija predsednika.

Moizeve ubice su, prema rečima jednog policijskog službenika, pretresle najpre kuću, a zatim su ga upucali, nakon što su prethodno razgovarali sa nekim preko telefona kako bi identifikovali predsednika.

Žovenel Moize ubijen je 7. jula, a njegova supruga je tada povređena i prebačena na lečenje u bolnicu u Majamiju na Floridi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.