U trendu

Haiti trazi međunarodne snage zbog problema s nasiljem

PORT-O-PRENS – Vlada Haitija odlučila je da zatraži pomoć međunarodnih trupa nakon što su bande i demonstranti paralisali ovu zemlju u Karipskom moru, prenosi AP.

Premijer Haitija Ariel Henri je apelovao na međunarodne partnere da „hitno rasporede specijalizovane oružane snage, u dovoljnom broju“, kako bi se zaustavila kriza širom zemlje delom izazvana „zločinačkim akcijama naoružanih bandi“.

U dokumentu koji je Vlada juče objavila, a koji je potpisao premijer i 18 zvaničnika, ukazuje se da je situacija kritična i da Haitiju preti „humanitarna kriza“, koja može ugroziti živote hiljada ljudi, jer se zalihe vode, goriva i osnovnih dobara smanjuju.

„Imperativ je da se ponovo pokrenu aktivnosti kako bi se izbeglo potpuno gušenje nacionalne ekonomije“, navodi se u dokumentu.

Ambasada SAD pozvala je u petak svoje građane da napuste Haiti zbog zdravstvene i bezbednosne krize na ostrvu.

Haiti se suočava sa hroničnim problemima sa nasiljem i blokadom luka kriminalnih bandi, ekonomskom i političkom krizom, a građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela.

Prošlog meseca ministar zdravlja Haitija je saopštio da je najmanje sedam ljudi umrlo od kolere, što ukazuje na probleme sa pristupom čistoj vodi za piće u najsiromašnijoj zemlji u Americi, naveo je tada Rojters, uz napomenu da je u epidemiji ove bolesti 2010. na ostrvu umrlo oko 10.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar