U trendu

Haiti: Tužilac optužio premijera za atentat na predsednika

PORT-O-PRENS – Smenjeni državni tužilac haićanske prestonice Port-o-Prensa danas je, samo nekoliko sati pre smene, zatražio od suda da optuži premijera Arijela Enrija za saučesništvo u svirepom ubistvu predsednika Žovenela Moiza i zabrani mu da napusti zemlju.

Ovaj zahtev smenjenog tužioca bi mogao dodatno da destabilizuje Haiti koji se posle atentata na predsednika našao na udaru snažnog, razornog zemljotresa, prenosi AP.

Tužilac Bed-Ford Klod uputio je sudu ovaj zahtev i istovremeno pozvao premijera Enrija, koji ga je smenio sa položaja, da dođe u tužilaštvo i objasni zbog čega je samo nekoliko sati nakon atentata dva puta razgovarao sa glavnoosumnjičenim za ubistvo predsednika Žovenela Moiza.

„Imamo dovoljno kompromitujućih elemenata da protiv Enrija podignemo direktnu optužnicu“, poručio je tužilac Klod neposredno pre nego što će biti smenjen sa položaja.

Portparol premijera Enrija nije odgovorio na molbu izveštača AP da prokomentariše navode tužioca.

Nije jasno da li Klodova smena ima ikakvog uticaja na tok celog slučaja i da li je tužilac smenjen pre nego što je podneo zahtev sudiji.

AP je imao uvid u pismo u kojem u ponedeljak premijer Enri poručio tužiocu Klodu da je otpušten zbog „ozbiljne administrativne greške“ ne navodeći o kojoj grešci je reč.

Smenjeni tužilac Klod tvrdi da je premijer Enri uputio sporne, inkriminišuće telefonske pozive u 04:03 i 04:20 ujutro 7. jula i dodaje da dokazi nedvosmisleno potvrđuju da se glavnoosumnjičeni Žozef Badio u to vreme nalazio u blizini predsedničke rezidencije.

U dokumentu od dve stranice, smenjeni tužilac tvrdi da su pozivi trajali ukupno sedam minuta i da je Enri u to vreme bio u hotelu Montana u Port-o-Prensu.

Ministar pravde Rokfeler Vinsent naredio je šefu nacionalne policije Haitija da pojača obežbeđenje oko tužioca Kloda jer je u posljednjih pet dana primao „ozbiljne i uznemirujuće“ pretnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.