U trendu

Halucinacije, mucanje, koma: Misteriozna bolest za koju lekari nemaju objaĆĄnjenje

Lekari u Kanadi susreću se sa sve viĆĄe pacijenata koji pokazuju simptome slične Krojcfeld—Jakobovoj bolesti („kravljem ludilu“), retkom fatalnom stanju koje napada mozak. Međutim nakon analiza i testova, ono ĆĄto su pronaĆĄli prilično ih je zbunilo.

Pre dve godine, na 40. godiĆĄnjicu braka, penzioner RodĆŸer Elis iz kanadske pokrajine Nova Ć kotska imao je napad i sruĆĄio se u kući iako je do tog trenutka bio potpuno zdrav.

Njegov sin, Stiv Elis, kaĆŸe kako se nakon tog kobnog dana zdravlje njegovog oca, koji je u ranim 60-im, naglo pogorĆĄalo.

„Imao je halucinacije, izgubio je na kilaĆŸi, bio je agresivan, ponavljao je neke rečenice“, navodi on za Bi-Bi-Si.

Dodaje da njegov otac u jednom momenti nije mogao ni da hoda, a u bolnici je rečeno da veruju da će umreti – ali niko nije znao razlog.

Negativni testovi na KJB

Lekari koji su primili u bolnicu RodĆŸera Elisa posumnjali su najpre na Krojcfeld—Jakobovu bolest (KJB). Reč je o prionskoj bolesti, fatalnom i retkom degenerativnom poremećaju mozga pri kojem se kod pacijenata javljaju simptomi poput gubitka pamćenja, promena ponaĆĄanja i poteĆĄkoća sa koordinacijom.

Jedna od poznatih oblika ove bolesti povezana je sa konzumacijom kontaminiranog mesa zaraĆŸenog boleĆĄću „ludih krava“. Međutim, test na KJB RodĆŸera Elisa bio je negativan, kao i niz drugih testova koji su urađeni kako bi se utvrdio uzrok njegove bolesti.

Njegov sin kaĆŸe da je medicinski tim dao sve od sebe da ublaĆŸi različite simptome njegovog oca, ali da je uzrok napada i dalje misterija.

Mogući, delimičan odgovor pojavio se u martu.

Javni servis Radio Kanada dobio je kopiju javnozdravstvenog dopisa koji je poslat provincijskim medicinskim stručnjacima upozoravajući na grupu pacijenata koji pokazuju simoptome nepoznate degenerativne bolesti mozga.

„Prvo ĆĄto sam rekao bilo je – ovo je moj otac“, priseća se Stiv Elis. Slučaj njegovog oca preuzeo je dr Alijer Marero.

Prvi susret s boleĆĄću joĆĄ 2015.

Neurolog sa Univerzitetske bolnice iz Monktona kaĆŸe da su se lekari prvi put susreli sa misterioznom boleĆĄću 2015. godine. KaĆŸe da se radilo o samo jednom pacijentu i „izolovanom i netipičnom slučaju“. Nakon pojave viĆĄe pacijenata sa istim simptomima lekari su njihovo stanje identifikovali kao sindrom „koji nije pre viđen“.

Vlasti pokrajine kaĆŸu da trenutno prate 48 slučajeva, ravnomerno podeljenih između muĆĄkaraca i ĆŸena, starosti od 18 do 85 godina. Veruje se da je ƥest osoba umrlo od te bolesti.

Kod većine pacijenata simptomi su počeli da se pojavljuju od 2018. godine, iako se veruje da ih je jedan imao već 2013. godine.

Doktor Marero kaĆŸe da su simptomi raznoliki i mogu da variraju među pacijentima.

Najpre mogu nastati promene u ponaĆĄanju poput anksioznosti, depresije i razdraĆŸljivosti, zajedno sa neobaĆĄnjivom boli, bolovima u miĆĄićima i grčevima kod prethodno zdravih osoba.

Problemi s pamćenjem, mucanje, atrofija miĆĄića…

Pacijenti često imaju poteĆĄkoće sa spavanjem – teĆĄka nesanica ili hipersomnija – i probleme s pamćenjem. Mogu se pojaviti brzo napredujuća oĆĄtećenja govora koja oteĆŸavaju komunikaciju i vođenje tečnog razgovora – poput mucanja ili ponavljanja reči.

Sledeći simptom je brzo mrĆĄavljenje i atrofija miĆĄića, kao i poremećaji vida i problemi s koordinacijom i podrhtavanje miĆĄića. Mnogi pacijenti zavrĆĄe u invalidskim kolicima.

ZabeleĆŸena je i pojava halucinacija i drugih psihičkih poremećaja.

Tim lekara pacijente sa ovim simptomima podvrgava testovima na prionske bolesti i na razna genetska stanja na panelima koji se bave autoimunim poremećajima ili oblicima karcinoma, a testiraju ih i na viruse, bakterije, gljivice, teĆĄke metale i abnormalna antitela.

Ispituju se i uticaji iz okoline, ĆŸivotnog stila, putovanja, istorije bolesti i izvora hrane i vode.

Leka nema, osim ublaĆŸavanja nekih simptoma. Za sada je teorija da je bolest stečena, a ne genetska.

„NaĆĄa prva zajednička ideja je da postoji otrovni element u okolini pacijenta koji pokreće degenerativne promene“, kaĆŸe dr Marero.

Ne isključuje ni da je reč o prionskoj bolesti.

Druga teorija je hronična izloĆŸenost takozvanom ekscitotoksinu poput domoične kiseline, ĆĄto je povezano sa slučajem trovanja dagnjama zagađenih toksinom 1987. godine.

Uz gastrointestinalne tegobe, otprilike trećina pacijenata imala je simptome poput gubitka pamćenja, vrtoglavice, zbunjenosti. Neki su pacijenti pali u komu.

Lekari i istraĆŸivači sumnjaju na joĆĄ neke bolesti.

Doktor Marero kaĆŸe da je moguće da se radi o ĆĄirem fenomenu.

„Vidimo li vrh sante leda? MoĆŸda. Nadam se da ćemo brzo naći uzrok kako bismo to mogli da zaustavimo“, navodi on.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar