U trendu

Hamas u Gazi pogubio pet Palestinaca

GAZA – Islamistički pokret Hamas, koji vlada u Gazi, saopštio je danas da je izvršio smrtnu kaznu nad pet Palestinaca, od kojih su dvojica na nju osuđena zbog „saradnje“ sa Izraelom.

Pogubljenja u zoru, vešanjem ili strijeljanjem, bila su prva na palestinskim teritorijama od 2017. godine, prenosi Rojters.

„Jutros je izvršena smrtna kazna nad dvojicom osuđenih za saradnju sa okupacionim snagama i još trojicom zbog krivičnih dela“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Presude su bile konačne i izvršne, nakon što je svim osuđenicama obezbeđeno puno pravo da se sami brane“, dodaje se u saopštenju.

Navedeno je da su dvojica pogubljenih zbog „saradnje“ s Izraelom, muškarci rođeni 1978. i 1968. godine, koji su Izraelu dali informacije koje su dovele do ubistva Palestinaca, dok je troje pogubljenih bilo osuđeno za ubistvo.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, da prekinu s tom praksom.

Palestinski zakon predviđa da predsednik Mahmud Abas ima poslednju reč kada je izvršenje smrtne kazne u pitanju, ali on nema efektivnu vlast u Gazi.

Otkako je islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abasa 2007. godine njegovi sudovi su osudili desetine Palestinaca na smrt, a do sada su ih pogubili 27, podaci su organizacija za ljudska prava, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar