U trendu

Han obacuje optužbe Kurca o neravnopravnoj raspodeli vakcina

BEČ – Evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han odbacio je tvrdnje austrijskog kancelara Sebastijan Kurca da se ne poštuje ravnomerna raspodela vakcina na osnovu dogovorenog principa o podeli po broju stanovnika.

Komesar iz Austrije, koji je ujedno i iz redova Kurcove Narodne partije (OVP), kazao je za „Salcburger Nahrihten“ i „Oberesterajhiše Nahrihten“ da se krivica za činjenicu da su pojedine zemlje EU dobile više vakcina nego što bi trebalo na osnovu broja stanovnika ne može pripisati Briselu.

On je naglasio da je činjenica da su pojedine zemlje, kao Malta ili Danska, u potpunosti iscrpele svoj kontingent, dok druge, kao Austrija, to nisu učinile.

Dalje je istakao da su, na žalost, zemlje pretežno „igrale na kartu“ značjano jeftinije vakcine AstraZeneka, i da su sada pogođene problemima sa isporukama tog proizvođača.

Među tim zemljama je, kaže Han, i Austrija, koja je svoju strategiju vakcinacije većim delom gradila na vakcini AstraZeneka.

On je obećao ulaganje maksimalnih napora Evropske komisije da se pomogne teško pogođenim korona žarištima u Evropi.

„Kao što smo nedavno u slučaju austrijske pokrajine Tirol učinili stavljajući na raspolaganje 100.000 doza vakcina Biontek-Fajzer“, objasnio je Han.

Dodao je i da su sve zemlje članice u odborima EU podržale sve odluke.

Dalje je Han insistirao na brzoj primeni korona fonda za obnovu.

Predviđenih 750 milijardi evra treba nakon pandemije evropsku privredu da podstakne, pre svega investicijama u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, objasnio je on.

Han je ukazao da je potrebno, da bi novac mogao da se stavi na raspolaganje, da 27 zemalja EU ukloni sve prepreke, a to mora da se obavi ratifikacijom takovane odluke o sopstvenim sredstvima, što ej do sada uradilo svega devet država, a među njima, dodaje, nije Austrija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar