Han: Pregovori o članstvu u EU moraju na kraju uvrežiti slobodu medija

Evropski komesar Johanes Han na zavrešetku skupa o slobodi medija na Balkanu istakao je danas da završetak pregovora o članstvu neke zemlje s EU mora neizostavno značiti da je taj proces doveo i do uvreženja slobode izražavanja i podvukao da u tome mnogo veći upliv i ulogu mora odigrati civilno društvo.

Han je time odgovorio i na mnoge kritike i poruke novinara i medijskih poslenika sa Zapadnog Balkana i Turske koji su zatražili da Evropska komisija i EU daleko snažnije utiču na vlasti tamošnjih zemalja kako bi se osetno popravilo sada vidljivo pogoršano stanje slobode i nezavisnosti sredstava informisanja, a napadi i pretnje novinarima ne prestaju.

U izlaganjima i raspravi je posebno ukazano na gušenje slobode medija u Turskoj i navedeno je da su vlasti samo za poslednja tri meseca pokrenule 35 sudskih postupaka protiv novinara.

Han je naveo da će Evropska komisija uskoro objaviti godišnje izveštaje o napretku zemalja regiona ka EU i podvukao da „sloboda izražavanja i medija imaju središnju ulogu u strategiji proširivanja“, predočivši da su pregovori o članstvu u EU duži proces.

On je dodao da u nekim zemljama Zapadnog Balkana postoje dobri zakoni o suzbijanju korupcije i slobodi medija i izražavanja, ali da se oni slabo primenjuju, dok je moć ljudi koji se bave i plaćaju reklame u porastu.

Jako je važno, kako je dodao, i da se javnim sredstvima zajamči nezavisnost medija, jer je malo tržište za reklamiranje u regionu.

Evropski komesar za proširenje je podvukao da je vladavina prava, kao i sloboda medija kao njen deo, presudna za privlačenje investitora.

Medijsko tržište je slabo, ocenio je evropski komesar, primetivši da se položaj medija i kvalitet izveštaja pogoršao kako na Balkanu tako i u celoj EU.

Na konferenciji je podvučeno i da nezavisnost medija i istraživačkog novinarstva uzmiče pred tabloidizacijom i poplavom najprizemnijih tema na televizijskim kanalima, dok političari na vlasti i ekonomski interesi medije koriste za plasiranje svojih ciljeva.

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bjeregard je istako nužnost da se novinari izbore za svoja radna prava, da se ujedine novinari, njihovi sindikati i strukovna udruženja u borbi za odbranu radnih prava i da kolektivnim pregovorima s poslodavcima i vlastima izdejstvuju valjane uslove i bezbednost rada.

U raspravi je podvučeno da neretko nema solidarnosti medju samim novinarima, mnogi nisu sindikalno organizovani, pa su otud nezaštićeni od pritiska političara i kapitala i vlasnika.

Od Evropske komisije je zatraženo da utiče i šalje daleko snažnije poruke vlastima na Zapadnom Balkanu da ne mogu gušiti slobodu medija i izražavanja ako su namerni da svoje zemlje dovedu do praga EU.

Zaključak konferencije je bio i da sami novinari moraju jačati etičko novinarstvo i izgraditi jasne profesionalne standarde.

Na ovoj trećoj konferenciji „Speak-up“ su učestvovali novinari i urednici medija sa Zapadnog Balkana i Turske, zvaničnici Evropske komisije, medijski analitičari, predstavnici vlasti i stručnjaci medjunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija, zaduženih za pospešenje slobode izražavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.