U trendu

Haos u saboru zbog kovid potvrda

ZAGREB – Kraj jesenjeg zasedanja hrvatskog parlamenta obeležio je totalni haos, a predsednik sabora Gordan Jandroković je podelio niz opomena, dok su mnogi dobili i zabranu govora.

Posebno je burno bilo među opozicionim poslanicima Mosta, koji su se sukobili sa SDP-ovim Peđom Grbinom, pri čemu su pale i teške reči.

Poslanici su danas glasali o dva najvažnija zakona – o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kojim se uvode sankcije u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za lokalne čelnike i odgovorne osobe koji ne poštuju odluku o kovid potvrdama za ulazak u državne i gradske institucije i o sukobu interesa.

Sankcije za nepoštovanje kovid potvrda izglasane su sa 77 glasova, pre glasanja je zatražena pauza, a onda su se poslanici posvađali svi sa svima, preneli su hrvatski mediji.

Mostov poslanik Miro Bulj je rekao da je zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti prevara, kao i da su kovid potvrde protivustavne.

Ovim se, kazao je, ubija demokratija i osnovna prava slobode, te pozvao građane da izađu i ptopišu inicijativu Mosta za pokretanje referenduma protiv kovid potvrda.

Istovremeno, ispred zgrade parlamenta okupila grupa građana koja protestuje protiv kovid potvrda i poziva predsednika Zorana Milanovića da ne potpiše izmenjeni Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

Poslanici će od danas biti na pauzi od mesec dana, a u klupe će se vratiti 15. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar