U trendu

Haradinaj: Beograd ne sprovodi sporazume

NJUJORK – Predstavnica kosovskog ministarstva spoljnih poslova Melisa Haradinaj rekla je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da Beograd opstruiše prijem Kosova u međunarodne organizacije, ukljućujući Interpol.

Haradinaj je povodom navoda srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da kosovske vlasti ne sprovode dogovore, iznela tvrdnju da „Beograd ne sprovodi sporazume“.

Predstavnica Prištine je optužila Srbiju „da ne priznaje krivicu za prošle sukobe“, i ukazala da „mir u regionu neće biti moguć dok kosovski Albanci ne dočekaju pravdu“.

Prema njenim rečima, aktivno pomirenje je jedini put napred.

Melisa Haradinaj je dodala i da „Kosovo veruje u vladavinu prava ali i u pravedan rat koji su vodili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova“.
Haradinaj je Srbiju optužila i za kršenje nekoliko tačaka Vašingtonskog sporazuma, navodeći moratorijum, 5G i nestale osobe, kao i da narušava stabilnost u regionu.

„Republika Kosovo je spremna da bude prijateljski sused Srbije“, rekla je predstavnica Prištine i dodala da je vreme da se ide napred ka „konačnom pomirenju“.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja tokom sednice oštro je upozorio Melisu Haradinaj da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

„Uslovi pod kojima predstavnici Kosova mogu da učestvuju na sednicama Saveta bezbednosti su jasno postavljeni“, rekao je ruski ambasador.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.