U trendu

Havaji pod uzbunom, lava uništila kuće, pojačane erupcije vulkana (video)

Havajsko Veliko ostrvo je pod stanjem uzbune nakon što je vulkan Kilauea izbacio lavu u naseljena područja i niz zemljotresa pogodio to područje, zbog čega je evakuisano više stotina ljudi.

Lava je oštetila niz kuća, a broj užarenih pukotina nastalih zbog vulkanske aktivnosti porastao je na osam, prenosi HawaiiNewsNow. Erupcije se nastavljaju nakon potresa jačine 6,9 stepeni koji je u petak sredinom dana pogodio jugoistočni deo ostrva, prenose mediji u regionu.

Američki geološki institut (USGS) u petak je objavio da se nekoliko pukotina pojavilo u okrugu Puna, oko 19 kilometara udaljenom od vulkana.

Iako se još nisu pojavili značajni tokovi, očekuju se dodatna izbijanja lave koja može postići temperaturu do 1.150 stepeni, objavila je havajska agencija za civilnu zaštitu.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu i jedan od pet na Velikom ostrvu. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a naučnici ističu da je gotovo nemoguće predvideti koliko će trajati ova.

Vulkan visok 1.247 metara je u četvrtak počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili ostrvo, što je kulminiralo u petak oko 11 sati, kad ga je pogodio zemljotres od 6,9 stepeni, ali niko nije stradao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.