U trendu

Hezbolah najavio isporuke iranske nafte Libanu

BEJRUT – Lider Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je danas da će u libansku luku uskoro uploviti iranski tankeri s naftom, a zatim i iz drugih zemalja kako bi se prekinula nestašica goriva u Libanu.

Nasralah je insistirao da šiitska proiranska organizacija Hezbolah ne pokušava da zameni državu kupovinom goriva, ali je potvrdio da će prvi tanker koji donosi iransku naftu u Liban danas isploviti, prenosi Rojters.

„Ne preuzimamo ulogu države, niti smo alternativa kompanijama koje uvoze gorivo“, rekao je on u govoru pred svojim pristalicama ne objašnjavajući kako će nafta ući u zemlju.

Protivnici Hezbolaha u Libanu upozorili su na strašne posljedice ove akcije, kao i da cela zemlja, čija je ekonomija u kolapsu skoro dve godine, rizikuje uvođenje sankcija.

Američka ambasadorka u Libanu Doroti Šea poručila je da Libanu nisu potrebni iranski tankeri jer, kako je navela, „čitava gomila“ tankera čeka na istovar nadomak obala Libana.

Samo nekoliko sati nakon što je Hezbolah saopštio da stiže iranska nafta, američka ambasadorka je izjavila da su zvaničnici SAD razgovarali sa predstavnicima Egipta i Jordana kako bi pomogli da se pronađe rešenje za snabdevanje Libana gorivom i drugim energentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.