U trendu

Hil: Sonlend poslat u Ukrajinu da istraži demokrate

VASHINGTON – Bivša zvaničnica Bele kuće Fiona Hil svedočila je da je evropski izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, Gordon Sondlend, bio poslat u Ukrajinu da istraži demokrate.

Hil je detaljno svedočila o svojim interakcijama sa Sondlendom, rekavši da je u početku sumnjala da je američki ambasador u Evropskoj uniji preterao sa svojim ovlašćenjima da bi pogurao Ukrajinu da pokrene istragu protiv demokrata.

Dodala je da sada shvata da je postupao po uputima koje je Tramp poslao preko svog ličnog advokata Rudija Đulianija, javlja AP.

U svom svedočenju, Hill je takođe pozvala republikanske poslanike, i implicitno Trampa, da prestanu da se bave „izmišljenim narativom“ koji je u centru istrage o opozivu.

Ona je rekla da neutemeljene sugestije da se Ukrajina umešala u izbore 2016. godine jačaju Rusiju, koja želi da stvori političke podele u Sjedinjenim Državama.

Svedočenja Hilove i Dejvida Holmsa, savetnika Stejt departmenta u Kijevu, ojačala su osnovnu tužbu: da je Tramp koristio svoju moć nad Ukrajinom, da sprovede političke istrage.

Njegove navodne akcije pokrenule su uzbunu širom američkog nacionalnog bezbednosnog i spoljnopolitičkog sistema.

Istraga o opozivu pokrenuta je nakon što je još uvek anonimni uzbunjivač ukazao na telefonski poziv od 25. jula, u kojem je Tramp tražio da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istraži Bajdena i Demokratski nacionalni odbor, ucenjujući ga vojnom pomoći toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.