najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hilari Klinton pomagala ruskoj vojnoj industriji?

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu SAD Hilari Klinton dok je obavljala dužnost državnog sekretara lobirala je kod američkih investitora da ulažu u ruski inovacioni centar “Skolkovo”, potkopavajući time nacionalnu bezbednost svoje zemlje, piše “Volstrit džornal”.

Upravo za vreme Klintonove, Stejt department je pomagao formiranju i razvoju ruske Silikonske doline koja je zajedno sa drugim inovacijama proizvodila motore za supersonične krstareće rakete, tehniku za radiolokaciono posmatranje i transportna sredstava za premeštanje ruskih vazdušno-desantnih snaga, tvrdi autor članka, prenosi Sputnjik.

“Skolkovo” je trebalo da odigra značajnu ulogu u “resetovanju” odnosa između Moskve i Vašingtona.

Zahvaljujući Hilari Klinton, desetine američkih firmi koje su bile najveći sponzori Fondacije Klinton, investirali su u “Skolkovo” velike sume novca.

Osim toga, 2010. godine Stejt department je pod rukovodstvom Klintonove organizovao posetu velikih američkih investitora Moskvi, nakon koje su između njih i investicionog centra bili potpisani prvi protokoli o razumevanju, naveo je list.

Međutim, “Skolkovo” je uskoro zabrinulo američke vojne eksperte i policiju.

Između ostalog, FBI je došao do zaključka da su istinski motivi ruskih partnera da dobiju pristup poverljivim i tajnim američkim inovacijama, da se upoznaju sa “tehnologijama dvojne namene, koja se koristi u vojne i komercijalne svrhe”.

“Hilari Klinton voli da govori o vremenu dok se nalazila na čelu Stejt departmenta kao o periodu pragmatične i ”komercijalne diplomatije” koja je služila američkim nacionalnim interesima. Ipak, njeno učešće u projektu ”Skolkovo”, kao i pre, izaziva ozbiljna pitanja”, zaključio je autor clanka, prenosi Sputnjik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike