U trendu

Hiljade Izraelaca marširalo kroz Stari grad Jerusalima, slavili godišnjicu osvajanja

JERUSALIM – Hiljade Izraelaca sa zastavama učestvovalo je danas u maršu kroz muslimansku četvrt Jerusalima, slaveći izraelsko zauzimanje Starog grada u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Ovaj marš izaziva duboke podele, a palestinske frakcije su upozorile da bi mogao ponovo da rasplamsa njihov sukob sa Izraelom, prenosi Rojters.

Izraelska policija sukobila se ranije danas sa Palestincima koji su se skrivali u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa, dok su stotine Jevreja posetile sveti kompleks uoči spornog jevrejskog nacionalističkog marša kroz Stari grad.

Nekoliko sati pre nego što je povorka trebalo da počne, policija je zaključala neke Palestince u džamiju na posedu Al-Akse, dok su jevrejski posetioci pristizali u obilazak kompleksa, koji poštuju i muslimani i Jevreji.

Palestinci su bacali kamenje i pirotehnička sredstva na policiju, koja je odgovorila šok granatama.

Kako je broj Jevreja rastao, oni su razvili izraelske zastave i pevali nacionalnu himnu.

Islamistička grupa Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, osudila je video snimke objavljene na internetu, na kojima se moglo videti da su se Jevreji molili na tom mestu, kršeći dugogodišnju zabranu.

Izrael tvrdi da je ceo Jerusalim glavni grad jevrejske države, ali Palestinci, koji smatraju istočni Jerusalim za prestonicu buduće palestinske države, doživljavaju ovaj marš kao provokaciju.

Prošle godine, ovakve demonstracije Jevreja su izazvale jedanaestodnevni rat u Pojasu Gaze između Izraela i palestinskog Hamasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar