U trendu

Hiljade Kurda protestovalo u Parizu na godišnjicu ubistva aktivistkinja

PARIZ – Hiljade Kurda iz cele Francuske i Evrope protestovale su danas u Parizu kako zbog nerazjašnjenog ubistva tri kurdske aktivistkinje u francuskoj prestonici prena današnji dan pre 10 godina i ubistva troje Kurda ispred kurdskog kulturnog centra u Parizu pre dve nedelje.

Protesti su održani na 10. godišnjicu ubistva Sakine Čensiz, Fidane Dogane i Lejle Sadžlemez, a demonstranti smatraju da je turska obaveštajna služba umešana u taj zločin, prenosi AP.

Osumnjičeni za ubistvo bio je turski državljanin koji je preminuo u pritvoru u Francuskoj pre nego što je slučaj stigao do suđenja, a turski zvaničnici su tada sugerisali da su ubistva potencijalno bila deo unutrašnjeg sukoba među kurdskim aktivistima ili pokušaj da se poremete mirovni pregovori s Turskom.

Iako su većina učesnika protesta bili Kurdi, među okupljenima su bili i levičarski francuski aktivisti i Turci, a policija je bila u pripravnosti nakon sukoba na kurdskim okupljanjima prethodnih sedmica.

Učesnici protesta istakli su transparente sa portretima žrtava, kao i zastave Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je zabranjena u Turskoj, a koje ta zemlja, SAD i EU smatraju terorističkom grupom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar