U trendu

Hiljade Slovaka u maršu protiv korupcije

Dvoje gimnazijalaca, osamnaestogodišnjaka, uspeli su danas preko društvenih mreşa da organizuju i izvedu mase Slovaka na ulice Bratislave u veliku protestnu šetnju protiv korupcije i za pristojnu Slovačku, a njihov pohod centrom slovačke prestonice podrşao je i predsednik Slovačke Andrej Kiska.

„MarÅ¡ organizujemo zato Å¡to smo frustrirani zbog stanja u Slovačkoj. Korupcija tera sve viÅ¡e mladih da odlaze iz zemlje a to treba promeniti. Åœeleli smo da pokaÅŸemo da imamo svoj stav i da po naÅ¡em miÅ¡ljenju ovo nije u redu“, kazao je djak gimnazije David Straka koji je protest organizovao zajedno s vrÅ¡njakinjom Karolinom Farskom.

Popodne se u centru Bratislave okupilo, prema procenama organizatora, nekoliko hiljada ljudi koji su u protestnu Å¡etnju krenuli s transparentima protiv korupcije i uz skandiranje „dosta je bilo (premijera Roberta) Fica“ i „nije nam svejedno“, javio je slovački dnevnik DenjikN.

Proteste mladih protiv korupcije podrÅŸali su predsednik Andrej Kiska i lideri opozicije koji su, medjutim, obećali da neće s mladima izaći na ulice, da bude jasno kako izraz frustracije mladih nije povezan a političkim strankama i kako nikome ne bi dali povod da protest diskredituje.

„Ne ÅŸelimo političare koje smo doduÅ¡e izabrali, ali koji ne ispunjavaju obećanja a često smo svedoci da nam laÅŸu u oči. Koji nemaju toliko da obraza da podnesu ostavke iako javnost to traÅŸi. Borimo se protiv korupcionaÅ¡kih skandala koji se samo jedan za drugim smenjuju“, poručili su mladi Slovaci u pozivnici na danaÅ¡nju protestnu Å¡etnju pod parolom „Nije nam svejedno“.

Organizatori su popodne pred početak marša predali na portirnici vlade četiri zahteva: pre svega da ostavku podnesu ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i šef policije Tibor Gašpar i specijalni tuşilac Dušan Kovačik.

Zahtevaju takodje da se ukinu kontrovezne amnestije iz vremena prvog premijera Slovačke Vladimira Mečijara, Å¡to je parlament već učinio, a kao poslednji zahtev i da se istraÅŸe dva najveća korupcionaÅ¡ka skandala, Gorila i utaja poreza i moguća korupcija preduzetnika Ladislava BaÅ¡ternjaka s kojim je poslovao ministar Kalinjak i koji iznajmljuje stan premijeru Ficu.

Kada je nedavno BaÅ¡ternjak optuÅŸen za utaju poreza, Fico je izjavio da će se iseliti iz tog stana čim nadje zgodnu kuću.

Anticorruption protest in #bratislava org. by students, feat. Slovak writer @michalhvorecky CC @BlaiseGauquelin @Hulala_org @VisegradInsight pic.twitter.com/E6jVA1xtJ8— Pavol Szalai (@pavolszalai) April 18, 2017

Thousands of #students in the streets. Big #anticorruption march in #Bratislava #Slovakia photo: TASR pic.twitter.com/obn2kTk82e— Juraj Timko (@TimkoJuraj) April 18, 2017

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar