U trendu

Hiljade zagubljenih kofera na njujorškom aerodromu posle novogodišnjeg nevremena

Hiljade putnika čiji su letovi otkazani s njujorškog Medjunarodnog aerodroma „Džon F. Kenedi“ (JFK) kada ga je pre skoro dve nedelje paralisala mećava, tragaju za svojim prtljagom ili bar za jasnim odgovorom gde je.

Nekima govore da je njihov prtljag preuzela neka od  kompanija za isporuku prtljaga, ili da je odnet u neko od skladišta avio-kompanija van Njujorka, čak i širom SAD, za šta putnici kažu da je „potpuno neprihvatljivo“.

Drugi su uzalud satima čekali kada im je bilo javljeno da će im prtljag biti donet kući.

Tokom višednevnog poremećaja avionskog saobraćaja na aerodromu su se nagomilale hiljade kofera i torbi koje su putnici predali pre otkazivanja letova.

Zastoj s vraćanjem prtljaga ili s njegovim dodavanjem u avione od kada je saobraćaj normalizovan, pokazuje ogromnu veličinu posla razvrstavanja prtljaga i ograničenja aviokompanija u poslovanju.

Ipak, avio-prevoz u načelu ima dobar rezultat jer je, zahvaljujući napretku tehnologije i procesa za praćenje svakog komada prtljaga, stopa neisporučenog prtljaga od 2007. godine opala za 70 odsto, a najmanja je bila 2016. godine, kaže avio-tehnološka firma SITA.

Međutim, aviokompanije nisu spremne da brzo reše neki neočekivani zastoj, rekao je Robert Man, industrijski konsultant i bivši direktor jedne aviokompanije.

„Kada se to desi, ispostavlja se da nema radne snage da se to reši“, rekao je Man. „Tada su prinudjeni da se vrate na manuelne procedure, ali nisu opremljeni za to“.

Da stvar bude gora, ni danas se ne zna koliko je prtljaga početkom januara zaglavilo ili je zagubljeno na njujorškom aerodromu.

Jedan zvaničnik aerodroma je saopštio da je broj komada zaostalog prtljaga samo jedne kompanije, „Er Čajna“, smanjen na oko 100, ali za to nema njene potvrde. U to, medjutim, nije uračunat prtljag putnika te kompanije koji su sa aerdroma odnele agencije za isporuku kod kuće ili su koferi odleteli negde drugde.

Državna služba odgovorna za njujorški Medjunarodni aerodrom „JFK“ – Lučka uprava Njujorka i Nju Džersija, saopštila je u sredu da je „neprihvatljivo da medjunarodne vazduhoplovne kompanije nemaju adekvatna sredstva“ da putnicima vrate prtljag.

Po američkim i međunarodnim propisima, inostrani putnik čiji je prtljag izgubljen, može dobiti 1.536 dolara nadoknade, a domaći, američki, do 3.500 dolara. Za zakašnjenja isporuke prtljaga, avio-kompanije mogu biti dužne da plate „razumne“ troškove putnika nastale zbog toga – ako je neko morao da kupi nešto odeće jer mu je kasnio kofer.

Stanje je takvo da je Lučka uprava zadužena za „JFK“ poverila bivšem ministru za transport Reju Lahudi da istraži sve probleme tokom i posle januarskog nevremena, dok je Federalna uprava za avijaciju povela istragu protiv – Lučke uprave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.