U trendu

Himinec: Budućnost Ukrajine u NATO, neutralnost nije opcija

BEČ – Ambasador Ukrajine u Austriji Vasil Himinec smatra da je budućnost njegove zemlje u NATO.

„Neutralnost jasno nije opcija za Ukrajinu“, rekao je Himinec u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“.

On je kritikovao što i sada oni koji „razumeju“ Vladimira Putina u Austriji i Nemačkoj, žele da ubede Ukrajinu da ne sme pristupiti Alijansi, jer bi time provocirala Rusiju.

Posetu austrijskog kancelara Karla Nehamera Moskvi, Himinec je ocenio „pokušajem davanja doprinosa za smanjenje patnje građana u Ukrajini“.

Međutim, kaže da niko nije imao veliku nadu da će poseta doneti nešto, što je Nehameru preneto tokom boravka u Kijevu.

Ambasador Ukrajine u Beču ukazao je i da je gasovod „Serveni Tok 2“, koji je trenutno obustavljen, bio strateška greška.

„Tom odlukom koja je bila usmerena protiv Ukrajine Nemačka i Austrija su oslabile Evropu i ojačale Putina“, smatra Himinec tražeći potpuno odustajanje od tog projekta.

Kritikovao je i politiku Austrije prema Rusiji.

„Austrija je napravila grešku kada je posle aneksije Krima ignorisala ovo kršenje međunarodnog prava, što je i dalje imala odnose sa Rusijom i dovela se u još veću zavisnost od energenata iz te zemlje. Barem sada ćute oni ljudi koji su pre par nedelja podržavali Rusiju“, kazao je on.

Od početka rata, dodaje, Austrija se jasno pozicionirala.

„To je važno za nas. Od neutralne Austrije ne očekujemo isporzke oružja, ali zato snažnu finansijsku i ekonomsku pomoć“, objasnio je Himinec.

Apelovao je na Austriju da podrži bojkot ruskih energenata.

„Putinov režim zarađuje izvozom energenata svakog dana milione evra, koje direktno koristi za finansiranje rata. Taj novac pomaže Putinu da ubija ljude u Ukrajini. Sankcije na energente moraju doći kako bi se postigao kraj rata. Tim pitanjem će Evropa i Austrija morati ozbiljno da se pozabave“, poručio je on.

Međunarodne kompanije, kao što je Rajfajzenbanka, ambasador je pozvao na povlačenje iz Rusije.

„Rajfajzenbanka analizira navodno povlačenje sa ruskog tržišta. Ali ta provera traje i dalje. Rajfajzenbanka time u Rusiji zarađuje novac koji je krvavi novac“, ističe Himinec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.