U trendu

Hirbarov dom u Ljubljani pretvoren u muzej

ŽENEVA – Vila Zlatica, dom poznatog gradonačelnika Ljubljane iz 20. veka Ivana Hribara, danas je nakon opsežne obnove svečano otvorena kao muzej i sedište Foruma slovenskih kultura.

Vila, smeštena u luksuznoj ljubljanskoj četvrti Rožna Dolina Vila, ima stalnu postavku o Hribaru i ljubljanskom višem sloju, zajedno sa privremenim postavkama, javlja slovenačka agencija STA.

U vili su Hribar (1851-1941) i njegova porodica živeli u periodu između dva svetska rata.

Hribar ga je nazvao po svojoj ćerki Zlatici, koja ga je ostavila državi nakon svoje smrti 2000. godine.

Vlasništvo zgrade je kasnije preneto na grad Ljubljanu i 2019. godine započeta je obnova od 1,9 miliona evra u kojoj su pedantno očuvani enterijeri iz prve polovine 20. Veka.

Vila takođe služi kao novo sedište Foruma slovenskih kultura (FSK), neprofitne organizacije osnovane pre 17 godina sa ciljem da poveže i predstavi slovenske kulture, umetnost i nauku.

Hribar, bankar, političar i diplomata, bio je gradonačelnik Ljubljane od 1896. do 1910. godine i zaslužan je za obnovu Ljubljane nakon razornog zemljotresa 1895. godine.

Kako STA navodi, budući da je bio veliki patriota i liberalni mislilac, Hribar je izvršio samoubistvo 18. aprila 1941. u znak protesta zbog italijanske okupacije Ljubljane i drugih delova Slovenije, odbivši ponudu da bude gradonačelnik pod novim režimom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.