U trendu

Hjuman Rajts Voč: Izrael „divlja“ protiv ljudskih prava

ŽENEVA – Izvršna direktorka Hjuman Rajts Voča (HRV), Tirana Hasan, danas je ocenila da Izrael „divlja“ protiv ljudskih prava, i pozvala saveznike poput SAD da učine više kako bi ubedili tu zemlju da preuzme odgovornost za kršenja ljudskih prava, ali i da promeni kurs.

Kako navodi Rojters, revizija pravosuđa koju planira izraelska vlada bila bi katastrofalna za ljudska prava, prema rečima Hasan.

„Sa trenutnim stanjem izraelske vlade i napadima pre svega na pravosuđe, vidimo da ovo nije vlada koja se obazire na ljudska prava. Ovo je vlada koja zapravo divlja protiv ljudskih prava svog naroda u Izraelu“, rekao je Hasan.

Ona se nada da će administracija predsednika SAD Džoa Bajdena „iskoristiti njihov odnos i svoju moć“ kako bi osigurala da se Izrael „na neki način odmakne od ivice“ na kojoj se sada nalaze kada su u pitanju ljudska prava.

„Očekujemo da SAD pozovu Izrael na odgovornost za zloupotrebe, sa istom rigoroznošću kao što su spremne da od Kine traže odgovornost za njene zloupotrebe“, kazala je Hasan.

HRV je u izveštaju za 2021. označio izraelsko postupanje prema Palestincima i decenijama dugu izraelsku vojnu okupaciju Zapadne obale kao „aparthejd“.

Plan vlade Izraela da omogući parlamentu da poništi odluke Vrhovnog suda i kontroliše imenovanja sudija, izazvao je neke od najvećih uličnih protesta u istoriji Izraela, a kritičari taj potez nazivaju pretnjom demokratiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.