U trendu

HNB: Inflacija u HR u julu dostigla 12,3 odsto

ZAGREB – U Hrvatskoj je u drugom tromesečju ove godine nastavljen snažan rast realne privredne aktivnosti na tromesečnom nivou sa nešto slabijim intenzitetom u odnosu na početak godine, konstatovao je Savet Hrvatske narodne banke (HNB).

Iz centralne banke je saošteno da je godišnja stopa rasta realnog BDP-a ubrzana zbog niskog nivoa privredne aktivnosti u istom kvartalu prošle godine.

Pritom su, kažu, povoljna kretanja najviše bila podržana izuzetno dobrim ostvarenjima u turizmu, ali i jačanjem rasta lične potrošnje.

„Model brze procene BDP-a, zasnovan uglavnom na podacima dostupnim za jul i stoga podložan rizicima, upućuje da bi se u trećem tromesečju realna privredna aktivnost mogla zadržati na nivou iz prethodna tri meseca, uz mogućnost dodatnog slabljenja privrednih izgleda prema kraju godine“, navodi se u saopštenju.

Rast zaposlenosti u julu i avgustu u odnosu na prosečni nivo iz prethodnog tromesečja je usporio, a realne plate u julu nastavile su sa smanjenjem.

Inflacija potrošačkih cena nastavila je sa ubrzanjem, ali blažim intenzitetom nego u prvoj polovini godine i dostigla je 12,3 posto u julu, čemu je, između ostalog, doprinelo pojeftinjenje naftnih derivata.

Prilagođavanje instrumenata monetarne politike u procesu pristupanja evropodručju povećala je ionako izdašnu kunsku likvidnost banaka, što je ublažilo učinke zaoštravanja globalnih uslova finansiranja na rast domaćih kamatnih stopa, konstatovano je, između ostalog, na sednici Saveta HNB-a, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.