U trendu

Hoće li lokdaun biti produžen i posle 12. decembra?

BEČ – U Austriji je lokdaun tek stupio na snagu, a već se dovodi u pitanje da li će stvarno trajati svega dve nedelje, kao što je najavila austrijska vlada, barem za vakcinisane i izlečene od virusa kovid-19.

Eksperti ističu da je neophodno da se broj dnevno novozaraženih smanji na 2.000 da bi moglo doći do ukidanja lokdauna, a trenutno, broj novozaraženih dnevno je petocifren.

Naučnik Peter Klimek je izračunao da je neophodno smanjenje kontakata za najmanje 30 odsto, kao i da ako bi se kontakti smanjili na 50 odsto došlo bi za sedam dana do drastičnog smanjenja širenja zaraze.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, u izjavi ORF-u, rekao je da se polazi od toga da će se situacija dovoljno poboljšati da nevakcinisani i izlečeni budu oslobođeni lokdauna, ali ukazuje da se ne može garantovati da li će to biti do predviđenog termina.

„U pandemiji se nikada ništa ne može garantovati. Da li će lokdaun za vakcinisane nakon tri nedelje biti okončan zavisi od toga da li će nam uspeti da vakcinišemo građane i smanjimo socijalne kontakte“, objasnio je on.

Ludvig naglašava da je sada važno da se značajno smanje socijalni kontakti kako se virus ne bi dalje širio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar