U trendu

Hojs: Stroge kazne za one koji odlaze u crvene zone

LJUBLJANA – Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će se strogo kažnjavati oni koji budu odlazili u zemlje sa „crvene“ epidemiološke liste, uprkos ocenama pojedinih pravnika da se radi o suspenziji ustavnog prava na slobodno kretanje.

„Zakon o zaraznim bolestima nesumnjivo dopušta ograničenje kretanja i zabranu izlaska iz zemlje. Naravno, teško je bilo kome ko dođe na granicu i insistira da želi da ode to fizički da se zabrani, ali će mu pogranična policija u tom slučaju napisati kaznu“, rekao je Hojs za TV Slovenija.

On dodaje da je odluku o zabrani odlaska zemlje sa crvene liste Vlada donela pre svega zbog lošeg stanja u zemljama Zapadnog Balkana, gde se beleži sve veći broj obolelih i širenje virusa.

„U Sloveniji živi veliki broj naših nekadašnjih državljana, ljudi koji imaju stalno ili privremeno boravište u BiH ili Srbiji, a kod nas žive privremeno. Uobičajena je praksa da oni za vikende, a posebno za praznike, kakvi su pred nama, odlaze svojim kućama“, rekao je Hojs.

To bi, kaže on povećalo mogućnost većeg uvoza virusa u Sloveniju

„Stanje u BiH, Srbiji i Makedoniji svakim je danom sve lošije, zato je bilo potrebno ograničiti u prvom redu kretanje prema jugoistoku“, rekao je Hojs.
Prema njegovim rečima, policija će sprovoditi stroge kontrole na granici, a ako bi došlo do neopravdanih pokušaja odlaska u rizične zemlje, putnici će najpre biti pozvani da se vrate nazad, a u slučaju da odbiju izreći će im se kazne.

Slovenačka vlada odlučila je u nedelju da je ulazak u zemlju moguć samo uz negativan PCR test ili dostavljanje dokaza da je osoba vakcinisana ili da je preležala kovid-19.

Vlada je, pozivajući se na zakon o zaraznim bolestima zabranila odlazak u zemlje sa „crvene“ epidemiološke liste, na kojoj su gotovo sve evropske države, pa i sve susedne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.