U trendu

Holandija će naložiti kompanijama da ne plaćaju gas u rubljama

AMSTERDAM – Vlada Holandije će izdati nalog kompanijama da ne plaćaju ruski gas u rubljama što je predložila Moskva, jer bi tako kršile sankcije Evropske unije, izjavio je danas portparol Ministarstva za ekonomske poslove.

Portparol je rekao da je Holandija usvojila taj stav nakon jučerašnje odluke Evropske komisije i da o tome obaveštava energetske kompanije.

„Ono što se promenilo jeste to da je EK juče zaključila da bi plaćanje u rubljama predstavljalo kršenje sankcija, kao i otvaranje računa u Gasprombanci“, dodao je portparol, prenosi Rojters.

Moskva je u martu predložila da kupci njenih energeata otvore račune u Gasprombanci, gde bi se plaćanja u evrima ili dolarima konvertovala u rublje.

Holandska vlada nema nikakve ugovore sa samim Gaspromom, a ranije je naznačila da kupci gasa na tržištu treba da postupaju onako kako smatraju da treba.

Holandske kompanije koje imaju ugovore o kupovini ruskog gasa, uključujući energetsku kompaniju Eneko i trgovačku firmu GasTera iz koje stoji država, saopštile su da su njihovi ugovori sa Gaspromom zaključeni u evrima i da će plaćanja obavljati isključivo u toj valuti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar