U trendu

Holandija će poslati Ukrajini samohodne haubice

AMSTERDAM – Holandska vlada će Ukrajini poslati ograničen broj samohodnih, oklopnih haubica čime će podržati ratne napore Kijeva.

U izveštaju novinske agencije ANP koja se poziva na izjavu holandskog ministra odbrane navodi se da haubice spadaju u najmoćnije artiljerijsko oruđe u holandskoj vojsci, kao i da bi Ukrajini trebalo da budu isporučene u saradnji sa Nemačkom koja će obezbediti obuku i municiju, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države su u svojoj vazduhoplovnoj vojnoj bazi Ramštajn u blizini Frankfurta danas organizovale sastanak sa predstavnicima više od 40 zemalja koje su saglasne da obezbede neometano dostavljanje oružja Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, domaćin događaja, koji je ranije prilikom posete Kijevu obećao dodatnu vojnu podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, izjavio je da „Ukrajina veruje da može da pobedi“, preneo je ranije Rojters.

General američke vojske Mark Mili naveo je da je ključni cilj sastanka u Ranštajnu koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubica, kako bi se sprečili napadi ruskih snaga na istok Ukrajine.

Nemačka je prvi put najavila isporuku teškog naoružanja Ukrajini, saopštila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u Ramštajnu, a prenele svetske agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.