U trendu

Holandija evakuiše zaposlene u ambasadi u Kabulu

HAG – Holandska vojska planira više letova za Avganistan, kako bi evakuisala zaposlene u ambasadi u Kabulu, rekla je danas ministarka odbrane Holandije Ank Bejleveld.

Bejleveld je kazala da je jedan avion već na putu ka Kabulu i da je zbog neizvesne situacije u Avganistanu planirano više letova, piše Rojters.

„Činimo sve što možemo da bi izvukli odande naše osoblje ambasade, prevodioce i druge zaposlene koji zašlužuju našu zaštitu, ali to je veoma komplikovano“, rekao je holandski premijer Mark Rute novinarima u Hagu.

Prošle nedelje Bejleveld je procenila da će broj evakuisanih avganistanskih prevodioca i zaposlenih osoba pri ambasadi biti „nekoliko desetina“, a novinska agencija ANP je u nedelju izvestila da je 110 prevodioca i njihovih porodica, od 273 koji su radili za holandsku ambasadu u Avganistanu, već evakuisano.

Komisija za odbranu u holandskom parlamentu bi trebalo da se vrati u utorak sa letnje pauze kako bi raspravljala o situaciji u Avganistanu, uključujući pružanje pomoći prevodiocioma i ostalim blokiranim u Kabulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.