U trendu

Holandija: Ogrlice protiv 5G su radioaktivne

LONDON – Holandske vlasti su utvrdile da su ogrlice i različiti aksesoari koji navodno štite ljude od 5G mobilnih mreza – radioaktivni.

Naime, Holandska uprava za nuklearnu bezbednost i zaštitu od zračenja (ANVS) izdala je upozorenje o deset proizvoda za koje je utvrdila da ispuštaju štetno jonizujuće zračenje, prenosi BBC.

Zbog toga je upućen poziv ljudima da ne koriste te proizvode, jer bi mogli da im naškode usled dugotrajnog nošenja.

Među proizvodima koji su identifikovani kao radiaktivni su maska za spavanje, narukvica i ogrlica “Energy Armor”, a utvrđeno je i da narukvica za decu, brenda “Magnetix Wellneš, emituje zračenje.

Kako navodi BBC, ne postoje dokazi da su 5G mreže štetne po zdravlje, a Svetska zdravstvena organizacija poručuje da su 5G mobilne mreže bezbedne i da se suštinski ne razlikuju od postojećih 3G i 4G signala.

Mobilne mreže koriste nejonizujuće radio talase koji ne oštećuju DNK, ali je uprkos tome bilo napada na predajnike od strane ljudi koji veruju da su štetne.

Teorije zavere su, takođe, dale snažan “vetar u leđa” tržištu „anti-5G“ uređaja za koje se obično kasnije utvrdi da nemaju nikakvog efekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.