U trendu

Holandija: Priveden zbog umesanosti u asistirano samoubistvo

HAG – Predsednik holandske organizacije koja lobira za pravo ljudi da okončaju sopstvene živote, u slučaju teške bolesti, priveden je danas zbog sumnje da je umešan u asistirano samoubistvo.

Tužioci su u saopštenju naveli da je muškarac osumnjičen za „učešće u zločinackoj organizaciji čiji je cilj izvršenje i/ili planiranje zločina uz pomoć samoubistva“, prenela je agencija AP.

Holandija je 2002. godine postala prva država u svetu koja je legalizovala eutanaziju i samoubistvo uz pomoć lekara pod strogim uslovima.

Ostaje nezakonito, kako navodi AP, da neko ko nije lekar pomaže nekoj osobi da sebi oduzme život.

Tužioci nisu identifikovali osumnjičenog, ali je organizacija koju vodi, poznata pod holandskim akronimom CLV, potvrdila da je njen predsednik Jos van Vijk priveden.

U reakciji poslatoj agenciji AP, organizacija je rekla da „žali što je Javno tužilaštvo odlučilo da uhapsi svog predsednika. Od svog početka 2013. godine CLV je svesno delovao u skladu sa zakonom“.

U Holandiji se već godinama vodi debata o mogućnosti legalizacije asistiranog samoubistva kao načina da se ljudima da kontrola nad poslednjom fazom njihovog života.

Dok organizacija kaže da većina holandskog stanovništva podržava legalizaciju, političari su i dalje duboko podeljeni.

Grupa koja kaže da ima više od 26.500 članova, zalaže se za promenu zakona, te je ona u aprilu tvrdila da holandska vlada „deluje nezakonito uskraćujući svojim građanima pravo da dostojno umru.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.