U trendu

Holandija: Stručnjaci savetuju strogi karantin

AMSTERDAM – Zdravstveni stručnjaci koji savetuju holandsku vladu o borbi sa kovidom-19, preporučili su da zemlja uđe u „strogi“ karantin, samo nekoliko dana nakon što je delimično zatvaranje produženo do januara.

Holandski mediji citirali su izvore sa panela eksperata, čije preporuke se objavljuju tek nakon što vlada donese odluku, gde je preporučeno zatvaranje svih prodavnica osim osnovnih, prenosi Rojters.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je novinarima ranije danas da je veoma zabrinut zbog brzog širenja omikron soja, koji se pojavio baš u trenutku kada je raniji talas infekcija u Holandiji bio na vrhuncu.

On nije želeo da navodi koje bi to dodatne mere bile potrebne, ali je naglasio da će vlada poslušati savet zdravstvenih stručnjaka.

Vlada premijera Marka Rutea trebalo bi da se sastane sa zdravstvenim savetnicima u subotu, pre donošenja odluke o novim merama, a odlukom od utorka produžene su sve do 14. januara mere iz novembra, koje podrazumevaju zatvaranje ugostitetljskih objekata i većine prodavnica u periodu od 17 časova do 5 sati ujutru.

Pored toga, osnovnim školama je naloženo da ranije započnu zimski raspust zbog visoke stope zaraze kod dece, a Rute je tada saopštio da bi omikron soj mogao da postane dominantna varijanta u Holandiji do januara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.