U trendu

Hongkong: Demonstranti odbacili platformu za dijalog Lem

HONGKONG – Organizatori protesta u Hongkongu odbacili su danas plan gradske liderke Keri Lem da uspostavi platformu za dijalog, ocenivši da je reč o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena.

Članovi Građanskog fronta za ljudska prava oglasili su se nakon što je Lem najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku kako bi se rešila razlike i okončala proteste.

Vong Jik-Mo iz Građanskog fronta za ljudska prava rekao je da Lem uopšte ne odgovara na zahteve protestnog pokreta, koji uključuju „istinsku demokratiju“ i nezavisnu istragu o navodnoj brutalnoj upotrebi sile policije, prenosi AP.

„Ne verujemo Keri Lem, ne verujemo njenim lažima“, rekao je on.

Drugi član tog fronta, Džimi Šam, poručio je da ako Lem želi dijalog, trebalo bi da dođe na proteste.

Građanski front za ljudska prava organizovao je nekoliko protesta protiv vlade, koji su privukli veliki broj ljudi proteklih meseci, dok su mnoge druge grupe, koje su se pridružile tom pokretu bez idera, organizovale sopstvene događaje.

Lem je ranije danas najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku i poručila da će se pozabaviti žalbama na policiju, nakon što su ovog vikenda održani mirni protesti protiv vlasti.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.