U trendu

Hongkonški prodemokratski list Epl dejli se zatvara do vikenda

Hongkonški prodemokratski list Epl dejli (Apple Daily) će se zatvoriti najkasnije do vikenda posle hapšenja pet urednika i direktora i zamrzavanja 2,3 miliona dolara vezanih za te novine.

Upravni odbor lista saopÅ¡tio je danas da će Å¡tampano i onlajn izdanje lista prestati da izlaze najkasnije do subote zbog „aktuelnih okolnosti koje vladaju u Honkongu“.

Policija u Hongkongu je uhapsila prošle nedelje pet urednika i direktora lista Epl dejli medju kojima i glavnog urednika Rajana Loua (Ryan Law) pozivajući se na Zakon o nacionalnoj bezbednosti.

Novinari su uhapÅ¡eni zbog postojanja „dosluha sa nekom stranom zemljom u cilju ugroÅŸavanja nacionalne bezbednosti“, navela je policija.

Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno je pogoršana posle gušenja demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo „patriote“ mogu da vladaju u Hongkongu.

Zakon, koji predvidja i doşivotnu kaznu, odnosi se na krivična dela vezana za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodredjenih formulacija vlasti ga koriste i za kaşnjavanje disidenata.

Do sada je viÅ¡e od 100 ljudi uhapÅ¡eno pod zakomom o bezbednosti uključujući istaknutog prodemokratskog aktivistu i medijskog tajkuna DÅŸimija Laja, izdavača lista Epl dejli.

Uprava lista ranije je najavila da će do kraja sedmice prestati da izlaze, ako vlasti ne oslobode deo imovine da dozvole kompaniji da isplati plate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.