U trendu

HR evroparlamentarci: ZG hitno da šalje notu zbog Tajanija

ZAGREB – Hrvatski evroparlamentarci traže da Zagreb uputi hitnu diplomatsku notu, nezadovoljni objašnjenjem predsednika EP Antonija Tajanija da je njegova izjava o “italijanskoj Istri I Dalmaciji” izvučena iz konteksta.

Hrvatski evroparlamentarci sastaće se posledpodne kada bi trebalo da usuglase stavove i pošalju zajedničkko pismo a zahtevima Zagrebu, piše hrvatski portal Dnevnik.

Oni smatraju, navodi se, da zvanični Zagreb treba hitno da reaguje I upozoravaju da bi, kako kažu, ovo mogao biti tek početak.

„To definitivno nije gotova stvar. Način na koji je izrečena skandalozna izjava, ali i pokušaj izvinjenja su za mene nedovoljni“, jasan je evroposlanik Ivan Jakovčić uveren da će Tajanijeva izjava imati reperkusije još nekoliko godina.
Stoga Jakovčić očekuje da Hrvatska uloži diplomatsku notu „da postoji jasni pravni trag protiv te izjave, a ne samo prijateljsko uveravanje“.

Ovaj SDP-ovac „objasnio“ je, kako se navodi, otkud Tajaniju inspiracija za sramotni istup.

Smatra I da diplomatsku notu treba uputiti Evropskoj uniji, ali da nije naodmet, kaže, da je dobije i Italija.

Ne isključuje ni mogućnost traženja ostavke predsednika Evropskog parlamenta, ali je pitanje mogu li skupiti toliko zastupnika.

„Hrvatska ne sme ishitreno i naivno da reaguje, nego čvrsto i odlučno i formalno-pravno jer utakmica će trajati, ovo je tek početak. Pitanje je u kojem će smeru ići Tajanijevo ponašanje idućih meseci“, rekao je Jakovčić, uveren da Antonio Tajani sigurno, nakon ove izjave, neće biti ponovno izabran za predsednika EU parlamenta.

I SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula naglašava da je najvažnije da se utvrdi pravna i politička odgovornost za ono što je Tajani nedvosmisleno izrekao.
„Stavovi su potpuno neprihvatljivi jer je doveo u pitanje postojeće granice u Evropi“, rekao je.

I on smatra da bi trebalo uputiti diplomatsku notu, ali i pozvati na razgovor italijanskog poslanika u Zagreb.
Nije nesklon traženju Tajanijeve ostavke. „Njegova ostavka će biti zatražena, ali sam skeptičan može li se osigurati pdrška za to”, relan je Picula.

„Njegovo objašnjenje nije dovoljno, on je bio novinar i dobro zna šta je rekao“, komentar je hrvatske evroposlanice Ruže Tomašić.
Kaže da bi Hrvatska trebalo da traži od Tajanija izvinjenje zbog takve izjave, ali je protiv traženja ostavke jer misli da je “neće dobiti”.

(Tanjug)

Napišite komentar