U trendu

HR evroparlamentarci: ZG hitno da Å¡alje notu zbog Tajanija

ZAGREB – Hrvatski evroparlamentarci traÅŸe da Zagreb uputi hitnu diplomatsku notu, nezadovoljni objaÅ¡njenjem predsednika EP Antonija Tajanija da je njegova izjava o “italijanskoj Istri I Dalmaciji” izvučena iz konteksta.

Hrvatski evroparlamentarci sastaće se posledpodne kada bi trebalo da usuglase stavove i pošalju zajedničkko pismo a zahtevima Zagrebu, piše hrvatski portal Dnevnik.

Oni smatraju, navodi se, da zvanični Zagreb treba hitno da reaguje I upozoravaju da bi, kako kaşu, ovo mogao biti tek početak.

„To definitivno nije gotova stvar. Način na koji je izrečena skandalozna izjava, ali i pokuÅ¡aj izvinjenja su za mene nedovoljni“, jasan je evroposlanik Ivan Jakovčić uveren da će Tajanijeva izjava imati reperkusije joÅ¡ nekoliko godina.
Stoga Jakovčić očekuje da Hrvatska uloÅŸi diplomatsku notu „da postoji jasni pravni trag protiv te izjave, a ne samo prijateljsko uveravanje“.

Ovaj SDP-ovac „objasnio“ je, kako se navodi, otkud Tajaniju inspiracija za sramotni istup.

Smatra I da diplomatsku notu treba uputiti Evropskoj uniji, ali da nije naodmet, kaÅŸe, da je dobije i Italija.

Ne isključuje ni mogućnost traÅŸenja ostavke predsednika Evropskog parlamenta, ali je pitanje mogu li skupiti toliko zastupnika.

„Hrvatska ne sme ishitreno i naivno da reaguje, nego čvrsto i odlučno i formalno-pravno jer utakmica će trajati, ovo je tek početak. Pitanje je u kojem će smeru ići Tajanijevo ponaÅ¡anje idućih meseci“, rekao je Jakovčić, uveren da Antonio Tajani sigurno, nakon ove izjave, neće biti ponovno izabran za predsednika EU parlamenta.

I SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula naglašava da je najvaşnije da se utvrdi pravna i politička odgovornost za ono što je Tajani nedvosmisleno izrekao.
„Stavovi su potpuno neprihvatljivi jer je doveo u pitanje postojeće granice u Evropi“, rekao je.

I on smatra da bi trebalo uputiti diplomatsku notu, ali i pozvati na razgovor italijanskog poslanika u Zagreb.
Nije nesklon traÅŸenju Tajanijeve ostavke. „Njegova ostavka će biti zatraÅŸena, ali sam skeptičan moÅŸe li se osigurati pdrÅ¡ka za to”, relan je Picula.

„Njegovo objaÅ¡njenje nije dovoljno, on je bio novinar i dobro zna Å¡ta je rekao“, komentar je hrvatske evroposlanice RuÅŸe TomaÅ¡ić.
KaÅŸe da bi Hrvatska trebalo da traÅŸi od Tajanija izvinjenje zbog takve izjave, ali je protiv traÅŸenja ostavke jer misli da je “neće dobiti”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.