U trendu

HR ograničila cenu struje i gasa za domaćinstva tokom zime

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavlja u vladi paket mera za ublažavanje rasta cena energenata, koji, između ostalog, predviđa, ograničene cene struje i gasa za domaćinstva, a oni koji budu štedeli i trošili manje, plaćaće manje.

Plenković je na otvorenoj sednici vlade rekao da je ova mera kada je o struji reč fiksirana na period od 1. oktobra ove do 1. marta naredne godine.

Nešto skuplju električnu energiju plaćaće subjekti koji se ne mogu smatrati privrednim, kao što su škole, bolnice, verske zajednice, gradovi, opštine, komunalna preduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu.

Nima će, kazao je, biti obezeđena univerzalna struja, čija će cena biti nešto malo više u odnosu na onu za domaćinstva.

Firme i preduzetnici će imati novu cenu struju i razvrstani su u tri kategorije, zavisno od potrošnje električne energije.

I cene gasa za domaćinstva će biti fiksirane na period do 1. aprila naredne godine, rekao je Plenković i dodao da će, kada je o preduzetnicima reč, Hrvatska se u Briselu zalagati za, kako je rekao, celovito i zajedničko rešenje.

Najavio je da će ministar privrede tim Davor Filipović tim povodom danas optutovati u Brisel.

„Hrvatska će moći da doprinese tu dosta sa svojom infrastrukturom, od gasovoda, naftovoda i terminala za skladištenje gasa“, rekao je premijer, koji je govorio sve vreme koristio grafičke prikaze.

Predstavljeni paket mera, Plenković je predstavio kao snažnu intervenciju za dobrobit Hrvatske i njenih građana.

„Koji je odgovor vlade? Snažan, sveobuhvatan i pravedan. Mora očuvati standard građana, održati funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan privredni rast“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.