U trendu

HR opet traži borbene avione, ovog puta pregovori sa SAD

ZAGREB – Hrvatska Vlada tokom 2019. godine pokušaće da definiše drugi pokušaj nabavke borbene eskadrile aviona.

Od tog plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke F16 Baraka, u Hrvatskoj ne odustaju, prenosi Poslovni dnevnik.hr.

Nakon što se pre mesec dana iz SAD-a vratila hrvatska vojna delegacija s inicijalnih razgovora oko eskadrile, 8. maja u hrvatskom Ministarstvu odbrane (MORH) je održan isti, inicijalni sastanak sa Šveđanima, na kojima je „reaktiviran“ interes Hrvata za nabavku JAS-39 Gripen, preneo je Večernji list.

Delegaciju u SAD vodio je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, dok je za užu temu o ratnom vazduhoplovstvu bio zadužen kontraadmiral Robert Hranj, inače direktor Glavnog štaba OSRH.

Jedino što se u MORH-u nakon posete SAD moglo saznati je da američka strana Hrvatskoj tom prilikom nije dostavila nikakvu ponudu za nabavku aviona.

Što se Šveđana tiče, oni su pokazali veće ambicije. Kako se hrvatska strana iz SAD-a vratila vidno razočarana, a čak se moglo čuti da su Amerikanci bili u čudu kada su shvatili da Hrvatska i dalje ima čvrstu nameru da nabavi borbenu eskadrilu, u MORH-u su sastanku sa Šveđanima dali važnost, navodi Poslovni dnevnik.

Tako je delegaciju iz Švedske vodila osoba iz FMV-a, državnog preduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja. Uz nju je bio i predstavnik SAAB-a, proizvođača JAS-39 Gripena. U MORH-u ih je dočekala hrvatska delegacija od 10-ak osoba predvođenih kontraadmiralom Hranjom, preneo je Poslovni dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar