U trendu

HR: Pritvor roditeljima, nisu trazili lekarsku pomoć za dete

PULA – Roditeljima dečaka koji je u sredu umro u Puli jutros je određen istražni pritvor.

Županijsko državno tužilaštvo u Puli donelo je rešenje o sprovođenju istrage protiv roditelja zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivično delo protiv braka, porodice i dece, povredom detetovih prava, prenosi portal Index.

Kako se navodi, postoji osnovana sumnja da oni od leta ove godine pa do 29. septembra, svesni da je dete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili lekarsku pomoć, olako držeći da neće nastupiti smrt deteta.

Prvooptužena je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. septembra ove godine, koja je prevezla dete u Opštu bolnicu Pula, ali je dete usled teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog lečenja preminulo.

Županijsko državno tužilaštvo u Puli podnelo je predlog istražnom sudiji za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

Oni su juče ispitani u tužilaštvu, nakon čega su vraćeni u pritvor, gde su proveli noć. Rekli su da se ne osećaju krivima, a policija ih optužuje da su grubo povredili detetova prava zanemarivanjem i nebrigom o njegovom zdravstvenom stanju, čime su prouzrokovali smrt deteta.

Ako im na sudu bude dokazana krivica, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do 15 godina.

U sredu je u pulskoj bolnici preminuo 15-godišnji dečak koga roditelji tri meseca nisu vodili u bolnicu iako je bio narušenog zdravstvenog stanja. Nezvanično, dečak je imao dijabetes koji nije lečen na odgovarajući način.

Stanje mu se znatno pogoršalo 27. septembra, ali su roditelji tek 29. septembra zatražili hitnu medicinsku pomoć.

Hitna pomoć je pozvana kad je 15-godišnjak već bio klinički mrtav, piše Glas Istre i navodi da se tokom reanimacije nad njim molio šaman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar