U trendu

HR: Šestorici prijava zbog šverca oružja, među njima i vojnici

ZADAR – Zadarska policija je podnela krivičnu prijavu protiv šestorice muškaraca, među kojima i tri pripadnika hrvatske vojske, zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari,a nakon istrage o pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

Iz policije su saopštili da su istragom bile obuhvaćene i dve osobe iz vojske, pa su istragu sprovodili u saradnji s Vojnom policijom, prenosi Hina.

Policija je nadležnom državnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv četiri hrvatska državljanina od 36, 40, 41 i 42 godine, a dvojica od njih prijavljeni su i za prekršaje iz Zakona o posedovanju oružja građana.

Istragom su naknadno prijavljena još dva hrvatska državljanina od 46 i 52 godine, takođe zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja.

Istraga se sprovodi i jer na području Zadra i okoline pretragom domova osumnjičenih, poslovnog prostora, ličnih automobila i čamaca pronađene veće količine municije vojnog porekla kalibra 5,56X45 milimetara.

Reč je o 6.593 komada te municije, 31 komad kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada municije vojnog porekla kalibra 7,62 mm, 416 komada kalibra 7,9 mm, takođe vojnog porekla.

Portali prenose nepotvrđene informacije i imena šestorice umešanih u šverc oružja iz Vojne baze u Zemuniku, a to su vojni pilot Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, dok su od civila prijavljeni Mišel Pavlović iz Bibinja, bivši zamenik gradonačelnika Zadra Ivica Vlakić i Mladen Bencun iz Zadra.

Zamenik zapovednika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec potvrdio je danas da su u slučaju pilota koji su u Zemuniku prevozili švercera oružja evidentni bezbednosni propusti.

„Pojedinci i pojedinačni slučajevi biće sankcionirani. Evidentno je bilo određenih bezbednosni propusta, od same kontrole i nadzora ulaska u kasarnu. Preduzete su zaštitne mere da se slične situacije ne bi ponovile“, izjavio je Križanec na vanrednoj konferenciji za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.