U trendu

HR vlada zamrzla cene goriva, osim na pumpama na autoputu

ZAGREB – Hrvatska vlada odlučila je danas da zamrzne cene goriva na svim benzinskim pumpama, osim na autoputevima, na sadašnjem nivou, pa će tako evrodizel koštati 13.08 kuna, benzin 13.50, a plavi dizel 9.45 kuna po litri (jedan evro vredi oko 7,5 kuna).

Na autoputevima cene evrodizela će rasti i sada iznos 13.57 kuna, za evrosuper 95, 14.06 kuna.

Odluka o ceni goriva doneta je na današnjoj telefonskoj sednici vlade, a premijer Andrej Plenković je u obrraćanju medijima rekao da će ove cene biti primenjivane od sutra, a važiće dve sedmice.

Uredba se, dodao je, ne odnosi na premium goriva.

„Od početka ovog snažnijeg rasta cena reagovali smo smo već nekoliko puta, a ukoliko bude potrebe reagovaćetom i dalje. S obzirom na dosadašnje uštede šaljemo jasnu poruku da radimo sve kako bi se ublažio udar na standard građana“, poručio je Plenković na vladinom tviter nalogu.

„Da nije bilo svih vladinih mera, cena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83“, rekao je. Dodao je da su „zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim merama cene benzina niže za 2.45 kuna, dizela 3.56 kuna, a plavog dizela za 2.38 kuna po litri“.

Precizirao je da će od sutra jedino rasti cene evrosupera 95 i evrodizela na autoputevima.

„Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mera doprinosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu“, rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da vlada ovim merama utiče na smanjenje inflacije.

„Vlada može smanjiti poreze, ograničiti dažbine, formirati cene, ali ne može sve. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Podesićemo mere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama“, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.