U trendu

HRA predložila izmene odredbi Temeljnog ugovora sa SPC

PODGORICA – Crnogorska nevladina organizaicja Akcija za ljudska prava (HRA) uputila je predsednicima države i vlade, Milu Đukanoviću i Dritanu Abazoviću, predloge za izmenu odredbi Temeljnog ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Iz HRA smatraju da je neophodno izmeniti odredbe kojima se SPC garantuju „javnopravna ovlašćenja; obećava da se bezbednosne mere u objektima i drugim prostorima u vlasništvu SPC neće primenjivati bez saglasnosti crkvenih vlasti; ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode; versko obrazovanje predviđa na drugačiji način od zakona“.

Pored toga, saopšteno je iz HRA, „nema razloga da se ne poprave i ostali pravno-tehnički propusti i ponavljanje ili parafraziranje prava i obaveza već uređenih zakonima Crne Gore“.

„Prilikom izrade ovog predloga imali smo u vidu i sporazume Crne Gore sa drugim verskim zajednicama kao i sporazume SPC sa drugim državama u regionu“, naveli iz HRA.

Inače, izvršn direktorka HRA Tea Gorjanc Prelević predložena je da bude član stručnog tima za preispitivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali je ona rekla da to neće prihvatiti zbog neslaganja sa izborom drugih članova.

U saopštenju HRA se navodi da je izrađeni predlog izmena Temeljnog ugovora urađen uz učešće pravnih savetnika među kojima je profesor dr Vesna Rakić Vodinelić.

„Naši prijedlozi predstavljaju argumentovani pravni savet kako da se ugovor uskladi sa pravnim poretkom Crne Gore, i ni u kom smislu nisu politički motivisani“, stoji, između ostalog, u saopštenju, preneli su podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.