U trendu

Hrvati u Srbiji Hrvatskoj važniji od druge dijaspore

ZAGREB – Državni sekretar Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas je danas u parlamentu govorecji o položaju hrvatske nacionalne manjine u drugim zemljama, posebno apostrofirao položaj hrvatske manjine u Srbiji

Milas tvrdi da su nakon prikazivanja filma „Dara iz Jasenovca“ i inicijative za uvođenje bunjevačkog jezika kao službenog u Subotici, učestale pretnje, posebno predstavnicima hrvatskih institucija.

Milas je to rekao u parlamentu kojem je podneo godišnji izveštaj o radu Kancelarije za 2019, uz konstataciju da su položaj i status hrvatske nacionalne manjine u 12 evropskih zemalja, različito uređeni, ali da, kako je naveo, „uz puno poštovanje svih drugih, posebno mesto zauzimaju Hrvati u Srbiji“.

Za inicijativu subotičkog parlamenta da se bunjevački jezik uvede u sluzbenu upotrebu u tom gradu je rekao da je „sramotna i neutemeljena u pravnom, stručnom i svakom drugom smislu“.

Tom odlukom se, kaže, krši bilateralni sporazum između Hrvatske i Srbije i utiče na raslojavanje hrvatske zajednice, izazivajući u njoj „strah i nesigurnost, posebno u vreme iščekivanja popisa stanovništva u Srbiji“.

Pritom su, tvrdi Mias, izostale reakcije srpske vlasti, ali tu su hrvatska vlada i Kancelarija koji, kako je rekao, stoje uz hrvatsku zajednicu i podržavaju sve što ona radi.

Milas je u parlamentu rekao da su položaj i status hrvatske nacionalne manjine u 12 evropskih zemalja, različito uređeni, ali da, kako je naveo, „uz puno poštovanje svih drugih, posebno mesto zauzimaju Hrvati u Srbiji“.

Naveo je takođe da će zvanični Zagreb učiniti sve da hrvatska zajednica u Sloveniji dobije status nacionalne manjine.

„Ta zajednica ima više od 50.000 pripadnika, autohtoni su, ali Slovenija ni na koji način ne priznaje hrvatsku zajednicu“, rekao je Milas.

Napomenuo je, prenosi Hina, da se neki pomaci ipak vide.

„Naime, prvi put za 31 godinu slovenačke samostalnosti, Hrvati su dobili jedan spomenik, Ljudevitu Gaju u Ljubljani, što govori o aktivnosti hrvatske zajednice“, naveo je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.